Druženje članova Udruženja distrofičara JBO na salašu Fusko u Temerinu

Naše udruženje pored svojih mnogobrojnih aktivnosti posebnu pažnju poklanja integraciji osoba s invaliditetom u društvo kao i poboljšanju međusobne interakcije kroz druženja i razmenu iskustava.

Svedoci smo veoma teške materijalne situacije koja je prisutna u našem društvu i koja nažalost veoma negativno deluje na naša nastojanja da što češće okupimo veći broj članova radi druženja. Ove godine smo uspeli da organizujemo druženje za naše malo starije članove, starije po godinama – tzv.“matorce“.

Posle nekoliko godina pauze iz već dobro poznatih i opravdanih razloga nismo okupljali naše najmlađe članove, naravno ukoliko se ne računaju letnji kampovi i novogodišnje podele paketića. Naš osnovni cilj je bio da iskoristimo letnje vreme i okupimo našu dečicu – 26-Avgusta 2014 god.

Osvanuo je lep i sunčan dan, idealan za druženje i boravak u prirodi na svežem i čistom vazduhu koji okružuje salaš porodice našeg dugogodišnjeg člana Fusko Tamaša. Porodica Fusko je kao i predhodni put otvorila vrata svog salaša i prihvatila sve nas u duhu pravih vojvođanskih domaćina.

Članovi su dolazili sa sopstvenim vozilima, kombijem našeg Udruženja, kao i autobusem (u organizaciji udruženja) iz Novog Sada. Ukupno je bilo oko 50-tak članova uglavnom mlađeg uzrasta. Naša družina se smestila u prelepoj prirodi i zelenilu salaša, raspoređena po grupicama za stolovima koji su nas čekali spremni a koje su naša Sandra i mama Magda unapred – dan ranije pripremile za nas. Vreme je bilo lepo, kuvali smo VOJNIČKI PASULJ, hrane i piće je bilo dovoljno ali naravno najvažnije je da smo se svi lepo proveli i da je već tradicionalno – šala uvek bila na prvom mestu.

Fotografije kroz ozarena lica prisutnih pokazuju da će im ovaj dan ostati u lepom sećanju na druženje i vreme provedeno u društvu voljenih ljudi i prijatelja.

Nažalost, daleko da je sve bilo idealno toga dana. Misao o jednoj velikoj tragediji je lebdela u glavama svih nas. Sve je veoma potresla vest da je iznenada preminuo naš voljeni član i prijatelj – Krunić Svetozar iz Bačkog Dobrog Polja, koji je u svojoj 14-godini izgubio bitku sa teškom bolešću i prerano nas napustio. U ime svih lepih trenutaka provedenih zajedno organizovali smo se posle druženja i otišli na sahranu kako bi ga pozdravili po poslednji put…

Aleksandra Panović

 

Prevedi »