GALERIJA OSI ART 10.12.2018

Poštovani prijatelji,

Udruženje distrofičara Južnobačkog okruga je društveno-humanitarna organizacija koja okuplja osobe obolele od mišićnih i neuro-mišićnih bolesti. Neuromišićne bolesti su genetska oboljenja koja se najčešće javljaju u ranom detinjstvu dovodeći do progresivnog oštećenja motornih funkcija. Posledica toga je otežano kretanje i potreba za korišćenjem invalidskih kolica. Udruženje ima stalni zadatak da ukazuje i pokreće na rešavanje svih problema koje neuromišićne bolesti donose čoveku, njegovoj porodici i društvu.

Četiri decenije su ništavne prema večnosti, ali vrlo dug period u radu jedne humanitarne organizacije, kao što je naša. Ako se vratimo u prošlost – četiri decenije našeg rada su bile i četiri duge decenije borbe za dokazivanjem, da smo i mi kao i svi drugi i da zbog jedne umanjene sposobnosti nismo drukčiji, da živimo ne pored vas već sa vama. Usput smo prevazišli početne teškoće, preživeli mnoga iskušenja i „stali na svoje noge“. Paralelno sa promenama u zemlji menjali smo se i mi, prošli kroz više društvenih sistema i našli svoje mesto pod suncem. Pratimo svetske trendove i nastojimo da ih primenjujemo u našim uslovima na najbolji mogući način, kao i da dostignemo nivo koji imaju i drugi ljudi u svetu koji se suočavaju sa istim problemom. Uspeli smo da stvorimo drugačiju sliku u sredini o nama, prešli iz dominantno medicinskog modela invalidnosti u socijalni i uspeli da izgradimo partnerski odnos sa svim relevantnim državnim institucijama.

Oduvek smo smatrali da upravo mi, kao organizacija osoba sa invaliditetom sa dugom tradicijom, ali i sa stalnom težnjom da se usavršavamo u svakom pogledu, treba da pružimo primer ostalima i pokažemo kako se treba boriti za osnovno ljudsko dostojanstvo. Naš cilj je bio da izđemo iz okvira neposredne pomoći našim članovima i da uradimo nešto što je od ogromnog značaja za podizanje svesti i senzibilizacije celokupne populacije. Naše dugogodišnje želje su postale stvarnost pre 11 godina – dobijanjem ovih prostorija, gde se danas nalazimo. To nam je omogućilo da u mnogome proširimo aktivnosti i češće okupljamo naše članove koji su dobili priliku da se tu druže, čitaju, igraju šah i bave umetničkim stvaralaštvom, slikanjem, vajanjem, štrikanjem, tkanjem. Umetnost ne poznaje granice i ne pravi razlike među ljudima bez obzira na veroispovest, nacionalnu pripadnost, socijalni i ekonomski status, poreklo, pol, fizičke i mentalne sposobnosti. Najveća zainteresovanost je bila za umetničke radionice u koje su pored naših članova bili uključeni i članovi drugih udruženja koje okupljaju osobe sa invaliditetom. Svi oni su dobili šansu da kroz druženje i prijatnu atmosferu steknu nova znanja i veštine. Naravno, među njima postoje oni koji su se i ranije bavili umetnošću ali su kroz aktivnosti udruženja dobili mogućnost da izlažu svoje radove na raznim manifestacijama kao što su „Dani stvaralaštva“, „3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom“, „NS market“, „Trg preduzetništva – Noćni bazar“, „Novosadsko proleće, jesen i zima“, „Noć muzeja“.

Ove prostorije od 2010. godine tradicionalno predstavljaju zvaničnu izložbenu destinaciju u manifestaciji NOĆ MUZEJA. Kako je iz godine u godinu rastao broj posetilaca izložbe u Noći Muzeja i zainteresovanost sugrađana za naše aktivnosti dobili smo ideju da napravimo stalnu prodajnu izložbu i prostorije pretvorimo u Galeriju gde ćemo predstaviti umetnička dostignuća osoba sa invaliditetom – naših članova i radova članova ostalih organizacija osoba sa invaliditetom Grada Novog Sada i na taj način im omogućimo da ostvare dodatni izvor prihoda a unapredićemo i poslovanje njihovih udruženja.

Galerija OSI ART će imati posebnu ulogu u turističkoj promociji Novog Sada, koja će se pored promocije stvaralaštva osoba sa invaliditetom ogledati u proširenju turističke i kulturne ponude kroz saradnju sa Turističkom organizacijom koja će Galeriju OSI ART uvrstiti u plan obilazaka stranih i domaćih turista.

Kada pročitate ove redove možda ćete osetiti potrebu da nas bolje upoznate, i da nam pristupite kao pomožaući član ili kao volonter, kako bi zajedno krenuli dalje krupnim koracima u susret našoj petoj deceniji rada.

 

Prevedi »