II. Međunarodni Festival Plesača u kolicima Budimpešta 16.-18. maj

Plesna grupa u kolicima „Roll Dance-Budimpešta”, je organizovala trodnevni „II Međunarodni Festival Plesača u kolicima” koji je trajao od 16. do 18. maja 2008 god.
Kao goste su pozvali i predstavnike Udruženje Distrofičara Južnobačkog Okruga.
Gala predstava je održana u subotu 17. 05. 2008. u domu kulture Jožef Atila u Budimpešti, gde su nastupali kako gosti profesionalni plesači u kolicima iz Rusije, Poljske, Litvanije, Svajcarske i naravno i domaćini koji su izveli svoje tačke plesa, kao i grupa »Rolling Dancers« plesači u kolicima, mala pevačka grupa slepih i slabovidih, dečiji muzički orkestar MNRO i specijalni gosti kao Maga Zoltan violinista, pop grupa »Padödö«.
Grof Habsburg Đerđ je svečano otvorio festival, i istakao da su on i njegova porodica rado prihvatili poziv. Podržavaju i pomažu svaku akciju, inicijativu gde osobe sa invaliditetom mogu da pokažu svoje sposobnosti da i oni mogu da se integrišu i da su punopravni članovi društva. Da se ruše ne samo arhitektonske barijere, nego i barijere u glavama ljudi o mišljenju osoba sa invaliditetom.
Predstavnici novosadskog udruženja na čelu sa predsednikom Atila Kovač i sekretarom Aleksandrom Panović su posetili »Udruženje osoba sa invaliditetom – Budimpešta« i »Državni Institut OSI«.
Mihalj Kogon direktor državnog instituta je pokazao i novi objekat čiju izgradnju su finansirali iz projekta Evropske Unije. Objekat je potpuno pristupačan, moderno opremljenom komferencijskom salom, fiskulturnom salom, radionicama, salom za slobodne aktivnosti…
Postignut je dogovor o nastavku saradnje između »Državnog Instituta OSI« i Udruženja Distrofičara Južnobačkog Okruga.
Trodnevni festival je krunisan izletom na jezeru pored Budimpešte, gde su takmičari plesači i gosti nastavili druženje, a imali su mogućnost i za pecanje i vožnju zaprežnim kolima.

P.Š.

Prevedi »