„Kroz prizmu istine“

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. Decembra,  zamenik gradonačelnika Novog Sada, gospodin Borko Ilić otvorio je prvu samostalnu izložbu ručnih radova i slika članova Udruženja distrofičara Južnobačkog okruga, koja je krajnji rezultat više mesečnog rada članova.

Izložbeni radovi su nastali u okviru projekta „Kroz prizmu istine“, a proizvod su prve likovne kolonije članova Udruženja distrofičara i likovnih umetnika.

Neki od članova se već bave umetnošću i izlagali su na manifestaciji Noć muzeja, a ovo im je bio  odličan način da se usavrše, dok je onima koji tek žele da nauče neke od navedenih oblasti stvaralaštva ovo bila idealna prilika da taj svoj san i ostvare. Veoma je bitno naglasiti da se kroz ovaj vid rada razvijaju sposobnosti osoba obolelih od mišićne distrofije za organizaciju i aktivnu komunikaciju.

Više  mesečni projekat „Kroz prizmu istine“ podržan je sredstvima donacije NIS a.d. budžetu Grada Novog Sada i imao je za cilj promovisanje individualnih i grupnih radova osoba sa invaliditetom, smanjenje društvene izolovanosti različitih marginalizovanih grupa programima međusobne socijalizacije, kreativnog, inovativnog, inkluzivnog sadržaja, kao i društvena prepoznatljivost organizacija koje su spremne da isprate nove oblike rada.

U okviru projekta održano je više radionica koje su prethodile likovnoj koloniji. Izložba ima prodajni karakter i biće otvorena u toku decembra meseca u prostorijama Udruženja distrofičara Južnobačkog okruga, u Zmaj Jovinoj 20 u Novom Sadu.

I.P.K.

Prevedi »