MANIFESTACIJA OBELEŽAVANJA „NEDELJA BORBE PROTIV DISTROFIJE“ 14.maj – 20. maj 2007. godine

Zamenik sekretara pokrainskog sekretariata za zdravstvo i socialnu politiku primarius Dr. Radovan Latinović u ponedeljak 14.maja, zvanično je otvorio izložbu slika i ručnih radova osoba obolele od distrofije i drugih umetnika sa različitim invakiditetom, u holu „Izvršnog Veće  Autonomne Pokrajine Vojvodine“. Tako je započeto manifestacija obeležavanja „Nedelje Borbe Protiv Distrofije“ u 2007.-oj godini u periodu od 14. do 20 maja, u organizaciji Udruženja Distrofičara Južnobačkog Okruga.

 

Dr. Radovan Latinović je istakao da je „Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo i socijalnu politiku“ sa zadovoljstvom izlašao u susret Udruženju i postao glavni pokrovitelj manifestacilje, da pruži prostor i podršku da Osobe sa Invaliditetom iskažu svoj talenat, što se na kraju i videlo na njihovim radovima.

 

Slikari sa usnama i nogama gosti iz susedne Mađarske već godinama se bave profesionalno slikarstvom uz pomoć i podršku „Međunarodnog Udruženja Slikara sa Usnama i Nogama“ sa sedištem u Liechtenstein-u koje je osnovao 1956-te godine Arnulf Erick Stegmann koji je i sam bolovalo od dečije paralize, a slika sa usnama.

 

Tokom otvaranja predstavljena je i zbirka pesama „Nežna barikada“ Mesaroš Ištvana, člana Udruženja Distrofičara Južnobačkog Okruga. Glumica Pozorišta Mladih Vera Hrćan Ostojić i Atila Kovač su pročitali nekoliko pesama iz knjige. Ištvan od 1975. godine živi u Veterničkom domu i radi kao obućar. U slobodno vreme vredno piše i potajno se nada da će jednog dana postati slavni pesnik.

 

U četvrtak 17.-og maja ispred Gradske kuće u Novom sadu od 13. časova održana je jedno i po časovna priredba, gde je  prisutne i goste pozdravila gradonačelnica Novog Sada Maja Goljković: „Novi Sad danas pruža ruku prijateljstva ka gradovima Evrope i svim onim ljudima koji poznaju univerzalni jezik srca; jezik koji uklanja barijere i podstiče dijalog među različitim ljudima, čini ga moćnim i bori se protiv neznanja.“ „Jer osećamo koliko je važno da ZAJEDNO stvaramo neki bolji svet.“ „Dokle god u to verujemo tu lepotu možemo i naći, a dani razumevanja kao što je današnji biće mogući“

Atila Kovač predsednik Udruženja Distrofičara Južnobačkog Okruga je u znak zahvalnosti predao buket cveća Maji Gojković, što je uprkos puno obaveza došla i uveličala manifestaciju.

 

Posle toplih reči podrške gradonačelnice, Baba Lucija voditeljka programa je najavila plesnu grupu „Roll Dance“ iz Budimpešte koju čine sedam mešovitih parova, od kojih jedan član od svakog para je plesač u kolicima. Prvi ples je bil: Palotaš (odlomak iz opere Hunjadi Janoša). Pored Bečkog valcera, latinskog mixa preko polke i čardaša, publiku su oduševili sa jednim plesom iznenađenja, ples na Srpsku narodnu muziku u narodnoj nošnji.

Dramska sekcija škole „Milan Petrović“ sa recitacijama „Daj mi krila jedan krug“, „Zasadi drvo“, „Bubamara“, „Plavi čuperak: M. Antića“ i sa skečom učenika 6.6 razreda „Već tri dana šizi Jasmina“ su nastupali i dobili gromoglasan aplauz od prisutne publike, među kojima su bili i gosti iz Beogradskog Udruženja Distrofičara.

 

U pauzama između recitatora i plesača glumica Pozorišta MladihVera Hrćan Ostojić i Atila Kovač su pročitali nekoliko pesama iz knjige „Nežna barikada“ autora Mesaroš Ištvana.

Uz pomoć medija i šira javnost je mogla da se uveri da osobe obolele od distrofije i drugih vrsta invaliditeta  umeju da stvaraju, samo im treba pružiti šansu i prostor da to i dokažu, što je  glavni cilj „Nedelje Borbe Protiv Distrofije“.

 

U toku nedelje održani su i sportske aktivnosti kao što je takmičenje u streljaštvu na Novosadskoj streljani „Mladost“, nadmetanje u visećoj kugli kao i šahovsko prvenstvo distrofičara Vojvodine u hotelu „Bela Lađa“ u Bečeju.
Jedan dan je bio rezervisan za izlet u banju „Termal “  u Vrdniku koji se nalazi u predivnoj prirodi na fruškogorskim padinama u blizini Novog sada.

P.Š.

Prevedi »