MANIFESTACIJE OBELEŽAVANJA “NEDELJE BORBE PROTIV DISTROFIJE – 2006” Od 15-tog do 20-og maja

Manifestacija »Nedelja borbe protiv distrofije« koja je trajala od 15-tog do 20-tog maja i ove godine je dobila međunarodni karakter. Gostovali su predstavnici »Segedinskog Alternativnog Udruženja osoba sa invaliditetom«, Roll Dance kombi plesna grupa iz Budimpešte, kao i Ana Šugar plesačica takođe iz Budimpešte.
U dogovoru sa Udruženjima distrofičara iz Subotice, Zrenjanina, Kikinde i udruženjem »Betežda« (za dnevni boravak dece MNRO) iz Bačke Topole, naši gosti su nastupali i kod njih.Manifestaciju je svečano otvorila Snežana Mušicki (član Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu Grada Novog Sada) na trgu Slobode u Novom Sadu. U svom govoru je naznačila važnost upoznavanja javnosti sa uspesima i problemima Udruženja osoba obolelih od distrofije što je i glavni cilj manifestacije. Na prijemu u Skupštini Grada Novog Sada, domaćin Potpredsednik Grada – Rada Marinkov je pozdravio goste i pohvalio Udruženje što je saradnju proširilo van granica. Obećao je da će učiniti sve što je u njegovoj moći da i u buduće Novi Sad bude dobar domaćin i što pre grad bez barijera.
Gosti iz mađarske plesači u kolicima grupa Roll Dance, Ana Šugar tumač plesa, sekcija Gradske organizacije slepih i slabovidih Novog Sada – Mika Antić sa poemom “ Vojvodina«, sa svojim nastupima su potvrdili da ljudi sa različitim hendikepom mogu i treba da žive život ispunjeni radosću, srećom, jer sa trudom i radom dolazi i uspeh, što pokreće svakog čoveka. Nažalost kiša je sprečila URDOS – dramsku sekciju dece oštećenog sluha da izvedu svoju tačku.
U okviru nedelje je održano i prvenstvo distrofičara Vojvodine u šahu za 2006. godinu 20 maja u Novom Sadu u Gerontološkom centru „Oaza“.
Na prvenstvu je učestvovao 31 takmičar, predstavnici 6 udruženja:

Novi Sad         9 takmičara
Subotica         7 takmičara
Kikinda           6 takmičara
Sombor          4 takmičara
Pančevo         3 takmičara
Ruma             2 takmičara

Prvenstvo je odigrano u vidu mešovitog turnira, kojim su obuhvaćene sve kategorije takmičara: seniori-muškarci sa 26 učesnika, seniori-žene sa 2 učesnice i juniori sa 3 učesnika, u sedam kola po Švajcarskom sistemu sa kompjuterskim parovanjem, sa tempom igre od 15 minuta po igraču, po pravilima FIDE za brzopotezni šah.

P.Š.

 

Prevedi »