Međunarodni dan osoba sa invaliditetom Jednaki među ravnopravnima 03.12. – 09.12.

Povodom obeležavanja »Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom«, 3. decembra zvanično je pušten u rad lift s platformom u Gradskoj kući, Trg Slobode 1, Novi Sad.

Od sada i korisnici invalidskih kolica imaju pristup šalter sali Gradske kuće, bez ičije pomoći. Lift je jednostavan za upotrebu, i obezbeđenje na ulazu je obučeno da daje dodatne informacije.

Josip Vlček, perdsednik koordinacionog odbora osoba sa invaliditetom Novog Sada, se zahvalio gradonačelnici Maji Gojković, što je sa puštanjem u rad lifta otklonjena arhitektonska barijera i tako osobe sa invaliditetom mogu da budu »jednaki među ravnopravnima«. Takođe se zahvalio i lokalnoj upravi što su obezbedili dva kombi vozila za prevoz osobe sa invaliditetom, od kojih će jedno dobiti Udruženje Distrofičara Južnobačkog Okruga.

Maja Gojković je izjavila da: » Invalidnost nije bolest. To je samo jedna velika društvena prepreka . Društvo je krivo što neko ima pristup određenim objektima i određenim pravima koja su rezervisana za sve nas, a neko nema.« Zbog velike cene, grad može samo jedan lift godišnje da finansira. Iduće godine je planirano montiranje lifta sa platformom na ulazu u Pozorište mladih. Gojkovićeva je najavila još i osnivanje tima, koji će sačiniti zvaničan predlog za obaranje arhitektonskih barijera.

U holu na prvom spratu SPENS-a Snežana Mušicki, članica Gradskog veća zadužena za socijalna pitanja i dečiju zaštitu, je svečano otvorila sajam 16 organizacija i ustanova za osobe sa invaliditetom, sa prodajnim štandovima. U okviru »Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom« sajam je trajao do 9. decembra, gde su novosađani mogli da vide i kupe suvenire, ručne radove koji su pravili članovi udruženja.

U organizaciji koordinacionog odbora OSI Grada Novog Sada, 5. decembra u konferencijskoj sali Saveza Invalidskih Orgsanizacija Vojvodine održan je šahovski turnir, gde je ekipa Udruženje Distrofičara Južnobačkog Okruga osvojilo drugo mesto.

P.Š.

Prevedi »