“Međunarodni dan osoba sa invaliditetom” Od 04.12. do 06.12.

Povodom „Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom“ održana je trodnevna manifestacija od 04.12. do 06.12. u Novom Sadu.
Gostovali su i naši partneri iz Mađarske, tj. iz Budimpešte pet članova „Državne Institucije Osoba Sa Invaliditetom“ na čelu sa direktorom Mihaljom Kogon, i iz Segedina četiri člana iz „Segedinskog Alternativnog Udruženje osoba sa invaliditetom“ na čelu sa predsednicom Martom Fekete. Doneli su slike i ručne radove članova Udruženja koje su bile izložene u Novom Sadu u T.C.“Sad Novi Bazar“. Izložbu je zvanično otvorio Oto Šipoš drugi sekretar Mađarskog konzulata iz Beograda. Među izloženim slikama bilo je i radova koji su slikani nogama ili usnama. Među Budipeštanskim gostima bila su i dva slikara. Ildiko Nađ slikarka usnama i Laslo Kormoš slikar nogom, oboje članovi „Međunarodnog Udruženja Slikara sa usnama i nogom“. Imamo i mi jednu mladu damu dvanaestogodišnju slikarku nogom Aleksandru Bačko iz Bačke Palanke koja je donela dve slike na izložbu.
Na telepu, KUD Petefi Šandor je organizovao kulturnoumetnički program u kojem su nastupali plesači KUD Petefi Šandor, KUD Svetozar Marković i pevač interpretator Zoltan Gal, voditeljka programa je bila Lucija Baba. Pre početka programa Atila Kovač predsednik Udruženja i Aleksandra Panović sekretar su ukratko predstavili Udruženje pri čemu su rekli da osobe sa invaliditetom ne treba sažaljevati nego im pružiti šansu da ostvari svoja prava i obaveze.
Drugi dan Mihalj Kogon je održao tribinu u plavoj sali Skupštine Grada Novog Sada o primenjivanju zakona o ljudskim pravima u Evropskoj Uniji. Tribini je prisustvovala Snežana Mušicki (član gradskog veća zadužena za dečiju i socijalnu zaštitu) koja je pozdravila goste kao i Vera Grkovac načelnik gradske uprave za dečiju i socijalnu zaštitu koja je pozvala goste da posete nedavno obnovljenu osnovnu i srednju školu za osobe sa invaliditetom „Milan Petrović“
Marta Fekete je pedstavila rad Segedinskog udruženja i navela da grad ima 20 niskopodnih autobusa u redovnoj liniji, koji olakšavaju kretanje ne samo osobama koja koriste invalidska kolica nego i majkama sa dečijim kolicima i starim osobama.
Ima još dosta da se radi, jer postoje zgrade koje su prilagođeni, ali okolina nije (np. nisu oboreni ivičnjaci) i tako ne može se prići zgradi. Predsednica je istakla da je već četvrti put uspešno organizovana „Međunarodni Susret Invalida Evrope“ koja traje više dana, gde u proseku učestvuje oko 180 osoba sa različitim hendikepom iz okolnih zemalja.
Zadnji dan je bilo rezervisan za posetu školi „Milan Petrović“. Direktorka je istakla da škola obuhvata 14 ustanova od predškolskog do srednje škole. Jedna ustanova je na Čeneju (MP Sad / Školska radionica: hortikultura, proizvodnja i prodaja cveća i začinskog bilja) koju smo takođe posetili. Domaćini su bili Ljiljana Petrović (defektolog, kordinator) i Zoran Stojanović (defektolog), koji su predstavili rad ustanove. Zgrada i okolina su jako lepo sređena u dvorištu ima plastenika i staklenik, gde deca i zimi mogu da se bave proizvodnjom cveća. Podrum zgrade je prilagođena za uzgoj gljiva.
U Veterniku smo posetili „Dom za decu i omladinu ometanu u razvoju“. Pod neposrednom brigom i zaštitom je 600 štićenika od 3 do 54 godina o kojima brine i sa njima radi 254 nastavnika, medicinara, negovateljica, majstora i drugih. Zgrade i okolina je uredno, sređena imaju lepu fontanu i bazen. Stanovnici mogu da se bave sa raznim delatnostima: Izrada kartonske ambalaže; Krojačka radionica; Vez i domaća radinost; pletenjei tkanje.
Gosti su bili zadovoljni i zainteresovani za saradnju naručito sa školom „Milan Petrović“.

Zahvaljuljemo se:
Otou Sakalaš, koji je bio prevodioc
Čaba Uri, bivšem upravniku KUD Petefi Šandor.
Svima koji su podržali i posetili ovu manifestaciju.

P.Š

Prevedi »