MEĐUNARODNI ŠAHOVSKI TURNIR U ORGANIZACIJI EAMD-e – SLOVAČKA 2011 –

Ove godine je međunarodni šahovski turnir pod pokroviteljstvom EAMD-e održan u Slovačkoj, mesto Prašice, pansion „Slniečko“, u periodu od 04. do 08. maja.

Na turniru je učestvovalo 16 takmičara iz 6 zemalja i to: po dva takmičara iz Poljske, Češke i Srbije, po tri takmičara iz Slovačke i Slovenije, četiri takmičara iz Mađarske.

Prvi put su na turniru učestvovali i naši predstavnici, takmičari iz Vojvodine – Travica Robert i Milićević Dragan koji su predstavili Srbiju na najbolji mogući način.

Turnir se igrao u 9 kola, po tkz. švajcarskom sistemu parovanja, sa tempom igre – 1 sat po igraču.

Tim koji je predstavljao našu zemlju je bio u sastavu: Kovač Atila –  vođa puta, Milićević Dragan – takmičar i Travica Robert – takmičar, dok je vozač i pratioc bio Savić Miroslav.

 

‚‚Na samom dolasku u pansion, nas je impresionirala neizmerna gostoljubivost domaćina koji su nam poželeli dobrodošlicu u prelepi pansion „Slniečko“, rekreativnom centru u Slovačkoj. Netaknuta priroda, lepo vreme, ljubazni domaćini, dobra hrana, dobri uslovi za igru, prijateljski raspoloženi igrači iz drugih zemalja, obećavali su dobar provod i uspeh na samom početku turnira.

Prvih nekoliko partija naš tim je nizao pobede, polako ali sigurno izbijali smo na vodeća mesta i maštali o mogućem fenomenalnom uspehu, kako ličnom tako i uspehu za našu zemlju. Nažalost, ubrzo je došlo je do poraza, nismo dugo očajavali, brzo smo se oporavili i nastavili borbu.

Do poslednjeg kola je bilo neizvesno koja će ekipa zauzeti prvo mesto. Borili smo se sa ekipom iz Mađarske, prekaljenim borcima i uz veliki napor uspeli smo da izjednačimo bodove!“

 

Nažalost, bolji dodatni kriterijum – buholc – nije bio naklonjen našim takmičarima tako da su Mađari osvojili I mesto. U generalnom plasmanu Srbija je bila druga a Poljska treća.

U pojedinačnoj konkurenciji je već posle trećeg kola bilo jasno da ćemo imati  vodeću ulogu u borbi oko plasmana za sam vrh. Posle sjajnih partija, član našeg tima – Milićević Dragan je osvojio prvo mesto, dok je četvrto mesto osvojio izvanredni Travica Robert, pobedivši jednog od favorita – Poljaka. Ova pobeda ima i posebni značaj jer je Robert olakšao put do pobedničkog pehara svom timskom kolegi.

Želimo da istaknemo da je najveći uspeh ove mlade ekipe iz Vojvodine – mnoštvo novih simpatizera i novi pozivi za slične turnire koji će uslediti u budućnosti.

Prevedi »