Pomoć članovima Udruženja distrofičara Južnobačkog okruga 20.12.2018.god.

Pre tačno 40 godina Udruženje distrofičara južnobačkog okruga osnovala je grupa obolelih od distrofije i njihovih roditelja a u cilju zaštite prava i interesa ove veoma ugrožene kategorije građana. Progresivna mišićna distrofija i druge neuromišićne bolesti su veoma teška i neizlečiva obolenja koje prate mnogi problemi.

Danas udruženje broji 162 članova među kojima nažalost, najviše ima dece i mladih. Progresivne distrofije su uglavnom urođene i nasledne, a oboleli veoma rano počinju da koriste invalidska kolica što naravno prate i drugi problemi koji ostavljaju teške posledice na sveukupno zdravlje.

Udruženje se proteklih decenija borilo da pomogne svakom članu u integraciji u svakodnevnom životu. Borba i zalaganje počinjali su samim saznanjem da dete boluje od ovog obolenja a zatim sledi borba za upis u školu i podstrek za sticanje što boljeg nivoa obrazovanja koje će omogućiti zapošljavanje. Svakodnevno se radi na rešavanju problema prevoza i arhitektonskih barijera, rušenja predrasuda i buđenja svesti naših sugrađana, podsticanja naučno – medicinskih istraživanja kao i pomoć u rehabilitaciji i terapiji kako bi se usporila progresija obolenja.

Ako imamo u vidu koliko godina postoji Udruženje,  dovoljno je da shvatimo da se radi o organizaciji koja je bila u stanju da se prilagodi, opstane i funkcioniše pod najtežim uslovima rada. U ogromnom broju slučajevima udruženje je imalo životno važan uticaj za mnoge članove. Iskazana briga o svom članstvu je rezultirala mnogim društvenim priznanjima, ali i priznanjima samih članova, za koje je adresa udruženja i adresa njihovog drugog doma u koji oni uvek mogu da svrate, izlože svoje probleme i pronađu izlaz iz njih.

Za sve članove Udruženja, smo obezbedili pomoć, koja se sastoji od životnih namirnica (25 kg brašna,2 kg pirinča, 2kg pasulja, 2kg testa, 2 l ulja i po 3 konzerve paštete i mesnog nareska).

Ovi humanitarni paketi su obezbeđeni uz pomoć Grada Novog Sada odnosno Gradske uprave za dečiju i socijalnu zaštitu koja nastavlja dugogodišnju saradnju sa Crvenim krstom Grada Novog Sada u cilju pružanja pomoći našim najugroženijim sugrađanima kao jedan o niza programa za direktno ublažavanje siromaštva.

Nije ovo jedini vid podrške koju nam pruža Grad Novi Sad, a današnja pomoć svakako će doprineti da se ulepšaju praznici porodicama sa distrofičarima, koje su svakako u teškoj materijalnoj situaciji.

Prevedi »