Radionica za servisiranje ortopedskih pomagala 14.10.2010. Morahalom – Mađarska

U Mađarskom gradiću Morahalom, 14-og oktobra prisustvovali smo svečanom otvaranju jedne od mnogobrojnih planiranih radionica za servisiranje i iznajmljivanje ortopedskih pomagala.

Zoltan Nogradi gradonačelnik Morahaloma, je u novoizgrađenom industrijskom centaru takozvanom » Inkubator centar «, izrazio zadovoljstvo, divljenje i zahvalnost što centar može da pruži adekvatni radni prostor radionici osoba sa invaliditetom i tako im daje šansu da se zaposle i da budu radno angažovani.

Mihalj Kogon direktor državne institucije OSI i koordinator projekta je u kratkim crtama objasnio cilj i svrhu radionica. Glavni cilj je da zapošljava OSI na čitavoj teritoriji mađarske, pošto će u svih sedam regija do kraja godine biti otvorena po jedna  radionica. Svaka radionica će imati 3 radnika, jednog fizioterapeuta i jednog ortopeda (po potrebi). Mnoge osobe koje koriste neka vrsta pomagala, to čine nepravilno, neadekvatno, što iz neznanja što iz razloga njihove neinformisanosti o postojanju drugih vrsta pomagala koja bi im mogla da poboljšaju, olakšaju pokretljivost a automacki i svoj život i život svojih porodica. Radionice će pružati usluge iznajmljivanja, adaptacije i servisiranja postojećih pogalala i obukom osoba sa invaliditetom da na adekvatan način koriste određena pomagala. Baviće se  i izradom sportskih kolica, tricikala na ručni pogon i skija  (skibord – skyboard).

U nastavku izlaganja gospodin Kogon je naveo da je u dugoročnim planovima proširenje mreže ovakvih servisa i radionica i van granica Mađarske, naročito računa na saradnju sa našim Udruženjem Distrofičara Južnobačkog Okruga.

Gabor Fekete šef radionice u Morahalom, zahvalio se na odzivu prisutnih i obećao da će učiniti sve da se ostvare ciljevi i zadaci radionice.

Nama ostaje da im poželimo uspešan rad i da očekujemo saradnju.

Prevedi »