У НОВОМ САДУ ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ 03.12.2022.год.

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић присуствовао је програму, организованом у Културној станици „Еђшег“, поводом Међународног дана особа са инвалидитетом који се обележава сваког 3. децембра, и то од 1992. године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање тог дана.

– Као и сваке године, почетком децембра сусрећемо се поводом обележавања светског дана особа са инвалидитетом с циљем да им се унапреди и омогући једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву. Град Нови Сад је посвећен раду на изградњи истински инклузивног друштва и пружању подршке особама са инвалидитетом да живе свој живот пуним потенцијалом. Ми радимо много тога, али никада није довољно, јер морамо заједно, као друштво отклањати баријере, разлике, неразумевање и стварати једнаке услове за све наше суграђане. Наш град је место у којем сви могу уживати иста права и могућности, где смо сви једнаки, са свим нашим разликама – рекао је градоначелник Ђурић и додао – Нови Сад је локална самоуправа која издваја највећи проценат из буџета Града баш за ову област, а и прва смо локална самоуправа у Србији која је 2013. године отворила Канцеларију за особе са инвалидитетом. Веома нам значи и награда коју је Нови Сад прошле године добио за сеобухватно и континуирано деловање градских управа на развоју свих облика приступачности и социјалног укључивања особа са инвалидитетом. У оквиру ресорне управе, обезбеђује се низ права и услуга, према опредељеним приоритетима, међу које спадају и особе са инвалидитетом, посебно деца и млади са сметњама у развоју, а у те сврхе у овој години издвојено је око 700 милиона динара.

Чланови Градске организације глувих и наглувих особа извели су фолклорну нумеру „Сремске игре“, а потом су уследили рецитал „Песма о Новом Саду“ и наступ хора Удружења за дечију и церебралну парализу, са музичком нумером „Сви смо ми исти“. Присутнима се обратила и Снежана Пуача из Удружења „Мултис“, из Координационог одбора организација ОСИ Града Новог Сада , која је, у име свих девет удружења особа са инвалидитетом захвалила Граду Новом Саду на континуираној и снажној подршци. Програм је завршен наступом бенда „Рок апотека“ чија је чланица Јевтовић Кристина уједно и чланица Удружења дистрофичара ЈБО.

Prevedi »