Udruženje distrofičara južnobačkog okruga – „NOĆ MUZEJA” u NOVOM SADU „KROZ PRIZMU ISTINE“

Noć muzeja je i ove godine održana uviše od 40 zemalja Evrope 17. maja.2014.god. ali nažalost bez učešća 76 gradova iz Srbije, koji su zbog  nezapamćenog nevremena, obilnih padavina, poplava i vanredne situacije sve kulturne i sportske aktivnosti malo odložili; tako da su u 40 gradova i mesta u Srbiji, na 45 mesta u Novom Sadu održali 11. NOĆ MUZEJA – 7.juna 2014.god., manifestaciju koja je kao i prethodnih godina privukla brojne posetioce i ljubitelje umetnosti. Koji su od 18 sati do dva sata iza ponoći zajedno sa nama proveli još jedno nezaboravno druženje u umetnosti i inkluziji na jednomspecifičnom načinu, punom ljubavi, nade i vere u bolje sutra.

Velika katastrofa je ujedinila ne samo našu zemlju već i ceo region tako da je pomoć unesrećenim ljudima postala prioritet kojem smo se svi odazvali, svako na svoj način i u skladu sa mogućnostima.

Naše Udruženje se u saradnji sa drugim udruženjima koje okupljaju osobe sa invaliditetom pripremalo da kao i proteklih godina na pravi način prezentuje umetnička dostignuća svojih članova. Već početkom meseca maja je počelo prikupljanje i postavljanje umetničkih radova naših članova kao iradovi članova udruženja sa teritorije cele pokrajne – obolelih od multiple skleroze iz Novog Sada, Bečeja i Novog Kneževca, članovi Udruženja dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih invalida Vojvodine, Udruženja cerebralne i dečije paralize iz Sremske Mitrovice, Udruženja „Talos“ iz Beograda i naravno radne sobe Resursnog centra za osobe sa invaliditetom Ekumenske humanitarne organizacije iz Novog Sada …

U prostorije Udruženja koje se nalaze u Zmaj Jovinoj ulici danima su pristizali ručni radovi, slike, staklarija i grnčarija…. koje su naši aktivisti pažljivo selektovali i izložili kao zvanična destinacija broj 7 u 3 zoni tj. pešačkoj zoni manifestacije Noći muzeja 2014. godine.

Ova izložba nam je pomogla da promovišemo sposobnosti osoba sa invaliditetom; predstavljeni radovi su posetiocima bili na raspolaganju na prodajnoj izložbi čiji prihodi su bili namenjeni organizacijama čiji članovi su te radove napravili.

Svesni smo da će proces oporavka stanovništva i teritorije koje su pogođene prirodnom katastrofom biti veoma dug i da će početak saniranja biti najteži a naše Udruženje će dati svoj skroman doprinos i da na momenat pored svega se osvrnemo i posvetimo, razmislimo o problemima sa kojima se svakodnevno susreću osobe sa invaliditetom  i da pored svega toga imaju snage da ostvare svoje snove i da pokažu svima nama da njih netreba sažaljevati već sa njima treba ravnomerno ŽIVETI.

 

Prevedi »