Umetnost i inkluzija 2013

Noć muzeja je i ove godine održana u 40 zemalja Evrope, 68 gradova Srbije, 60 lokacija u Beogradu i 345 u celoj Srbiji. Jubilarna, 10. Noć muzeja u Srbiji potvrdila je svoj značaj čvrsto držeći treće mesto po veličini i značaju u Evropi.

Dobro raspoloženje bilo je znak raspoznavanja na ulicama Novog Sada, Subotice,Beograda, Šapca, Kragujevca, Niša, Bora, Gornjeg Milanovca, Bele Crkve, Smedereva, Čačka…

Novi Sad je u Noći muzeja sa programom na 40 lokacija zabeležio 120.000 poseta, a građane vojvođanske prestonice najviše su zanimali programi koje su pripremili Muzej Vojvodine, Muzej savremene umetnosti Vojvodine i Galerija Matice srpske. Čekalo se u redovima za ulazak u unutrašnjost sata na Petrovardinskoj tvrđavi, brod Rečne flotile, kao i za program „Lice sa novčanice“ u OTP banci.

Na već tradicionalnoj manifestaciji Noć muzeja u Novom Sadu učestvovala su i udruženja osoba sa invaliditetom (OSI) i organizacije iz kulture ko je sa njima sarađuju.

Tako je Kreativni klub „Eduko”, u saradnji sa ŠOSO „Milan Petrović”, održao kreativnuradionicu za decu iz ove škole, ko ja su oslikala dva velika platna na temu Kako mi vidimo Gra dić (Petrovaradinsko podgrađe). Akademija umetnosti u Novom Sadu, Inkluzivno-kreativni centar škole „Milan Petrović” i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog predstavili su izložbu umetničkih slika na platnusa elementima od ručnopravljenog papira, izrađenog u Radnom centru ove škole.

Organizacija „Per.Art” iz Novog Sada radi na afirmaciji stvaralaštva osoba sa intelektualnom ometenošću u okviru projekta „Umetnost i inkluzija”. Tako su i u Noći muzeja, u Galeriji Matice srpske, organizovali hepening „Potraži me”, tokom kojeg su mladi članovi ove organizacije razgovarali sa posetiocima u cilju da otkriju koji ljudi obilaze muzeje i galerije, šta očekuju od izložbe i kakvi su imutisci.

U prostorijama Udruženja distrofičara Južnobačkog okruga prikazani su umetnički radovi članovaovog udruženja, kao i radovi članova udruženja obolelih od multiple skleroze iz Novog Sada i Bečeja, i Udruženja dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika Vojvodine.

Prevedi »