VI. Međunarodni susret invalida Evrope Segedin 9.juli. – 13.juli.

10. jula, na trgu Sechenji u Segedinu održano je svečano otvaranje manifestacije “VI. Međunarodni susret invalida Evrope« u organizaciji Segedinskog Alternativnog udruženja za osobe sa invaliditetom.
Govor je održala Eva Banjai iz kabineta za socijalnu politiku.

„2001. godine je osnovan gradski forum od 19 članova NVO, čiji je član i »Segedinsko Alternativno udruženje za osobe sa invaliditetom«.Forum se bavi pitanjima zapošljavanja OSI, zakonom o parvima jednakosti, obaveštavanjem o projektima EU…Otklanjanje arhitektonskih barijera je proteklih godina postalo centralno pitanje, pa zato građavinske dozvole za velika ulaganja u grad dobijaju samo oni koji grade objekte pristupačne za sve građane.“

Posle zvaničnog otvaranja, na podiumu su se smenjivali razni amaterski pevači, plesači i recitatori koji su bili zaduženi za dobru atmosferu.

Izložba slika i ručnih radova održana je u holu zgrade »Segedinski naučni i informativni centar«.
Treći dan su počele sprotske manifestacije. Atletskom stazom su se utrkivali vozači tricikla, hand cikla, tandem. U hali osnovne škole Waldorf su održana takmičenja u sedećoj odbojci i u boćanju.
Ove godine Udruženje Distrofičara Južnobačkog Okruga poslalo je samo dvočlanu ekipu, ali ispostavilo se, zlata vrednu. Rikić Goran je nadmudrio svakog šahistu, a Pastor Šandor je bio najuspešniji u takmičenju spretnosti sa elektromotornim invalidskim kolicima.
Susret je trajao od 9-13 jula. Kao što kažu „sve što je lepo, kratko traje”. Ostala je samo nada i vera da će se druženje nastaviti i sledeće godine.

P.Š.

 

Prevedi »