VII. Međunarodni susret osoba sa invaliditetom Evrope 29.07.2009 – 02.08.2009.

VII. Međunarodni susret osoba sa invaliditetom Evrope, na trgu Sečenji u Segedinu – 30.jula.2009.god. zvanično je otvorio Dr. Hegediš Lajoš predsednik MEOSZ (Državni savez OSI Mađarske) i Dr.Šoljmoši Laslo podpredsednik gradonačelnika grada Segedina.

Gospodin Lajoš je istakao da mu je veoma drago da je i u sred svetske ekonomske krize domaćin „Segedinsko Alternativno udruženje za osobe sa invaliditetom“ po sedmi put zaredom uspelo da organizuje susrete i da okupi osobe sa invaliditetom iz raznih krajeva Evrope.

Mesto održavanja manifestacije, ove godine je pružio „Kamp – Sziksos“ , što je oko 10 km udaljeno od centa Segedina. Prevoz sportista i navijača do mesta gde su se održavala takmičenja  u centru  Segedina  i do osnovne škole „Waldi“ kao i do atletske staze „SZVESE“ , rešeni su niskopodnim autobusima. Tamo su se održavala takmičenja u boćanju, sedećoj odbojci, trke tandema, handle-cycle, rikša, trka biciklima, i triciklima…

Šestočlana Novosadska ekipa je bila najuspešnija do sad u sportovima gde su se prijavili.

Radovan Antun trijumfovao u igri mice, a u šahu su sve tri medalje pripale Novosađanima i to: zlato- Radovan Antun, srebro- Rikić Goran, bronza: Takač Đerđ. Đerđ je bio prvak i u boćanju. Njegova supruga Takač Ilona je osvojila zlato isto u boćanju u kategoriji pomagača. Pastor Šandor ostvario je očekivanu pobedu i četvrti put osvojio zlato u kategoriji vožnja spretnosti sa elektromotornim kolicima.

“ Segedinski Omladinski centar“ je ustupio prostor za izložbu slika i ručnih radova osoba sa invaliditetom.

Fekete Marta – predsednica „Segedinskog Alternativnog udruženja OSI“, je prilikom otvaranja izložbe minutom ćutanja odala poštovanje Lajošu Đurčo, koji nije više među nama, ali njegova dela što je slikao ustima ostaju za budućnost.

Konferencija na temu: Sadašnjost i budućnost osoba sa invaliditetom u Mađarskoj, je bila u Sali hotela „Novotel“ .

Kogon Mihalj – direktor „Državne institucije“ OSI Mađarske, je izložio projekat, kojim će uglavnom zapošljavati osobe sa invaliditetom u sedam regija na teritoriji Mađarske, za servisiranje ortopedskih pomagala.

Organizatori su spremili i jedno iznenađenje. Treći dan, posle večere došao je autobus i odvezao učesnike na trg „Dugonič“, gde je održan koncert čuvene Mađarske pop-rock grupe „Zanzibar“. Pevačica je sišla sa bine i delila autograme i slikala se sa kamperima, što je još više podiglo atmosferu i raspoloženje.

Lepi utisci, doživljaji ostaju u ljudima večno, to im nemože niko oduzeti.

P.Š.

Prevedi »